Thursday, April 15, 2010

Ermeni tasarısı ABD'de yarın görüşülüyor

Erdoğan: Obama’nın liderliğine güveniyorum

İlhan TANIR / WASHINGTON


http://w9.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=Ermeni_tasarisi_ABDde_yarin_gorusuluyor&tarih=06.03.2010&Newsid=290926&Categoryid=1


02.03.2010 Salı


Türk heyeti ABD’de Ermeni iddialarına karşı lobi faaliyetlerini sürdürüyor. Herkesi aklıselime davet eden Başbakan Erdoğan ise Obama’nın sağduyusuna güvendiğini söyledi.

Türkiye ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nde 4 Martta görüşülüp oylanacak 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına karşı çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’den Washington’a giden iki heyet lobi faaliyeti başlatırken Başbakan Erdoğan, “Her yıl bu sürecin tekrar tekrar yaşanmasını son derece anlamsız buluyoruz” dedi.

Tarihçilere bırakılması gerekn böyle bir mesele karşısında Temsilciler Meclisi’nin duyarlı davranmasını isteyen Başbakan Erdoğan, “Türkiye-ABD iş birliği, tarihinin en başarılı dönemini yaşıyor. Bu iş birliğinin, bu tür girişimlerle zedelenmeyeceğini umuyorum. Başkan Obama’nın liderliğine ve sağduyusuna bu noktada güveniyorum. ABD Dışişleri Bakanı Clinton’la da çıkacak aksi bir neticenin nelere mal olacağını görüştük. Ben bir kez daha herkesi, aklıselimle hareket etmeye çağırıyorum” dedi.

Tasarıya karşı lobi faaliyetinde bulunmak için önceki gün Washington’a giden TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Suat Kınıklıoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, MHP İstanbul Milletvekili Mithat Melen da Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nde basın toplantısı düzenledi. Murat Mercan, “ABD yönetiminin önümüzdeki 2-3 günlük sürede daha da fazla çaba göstererek, gerekli girişimlerini yapmasını arzu ediyoruz ve bekliyoruz” dedi. Büyükelçi Namık Tan da görevine başlar başlamaz bu önemli konunun karşılarını çıktığını belirterek, TBMM heyetlerinin, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’ne gelen 252 sayılı 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarıya yönelik Türkiye’nin görüşü, tepkisi ve tutumunu dile getirmek için çeşitli temaslarda bulunacaklarını söyledi.

Yahudi Derneği tasarıya karşı

Bu arada Büyükelçi Namık Tan’ın haftasonu yaptığı temasların ardından pazartesi günü ilk Yahudi kurumundan tasarıya karşı bir çıkış geldi. Merkezi Washington’da bulunan düşünce kuruluşu Ulusal Güvenlik İşleri Yahudi Enstitüsü (JINSA), Ermeni tasarısına karşı çıkılması ve tasarının kabul edilmemesi gerektiğini belirtti. JINSA’dan yapılan açıklamada “ABD Kongresi, başka zamanlarda başka halkların tarihinin tartışılacağı bir yer değildir. Türkiye ve Ermenistan bağımsız ülkeler. Kongre’nin işe karışması katkı sağlamayacaktır” ifadesi kullanıldı. 

No comments:

Post a Comment