Thursday, April 15, 2010

ABD'de kritik oylama!


04.03.2010 Perşembe 17:40

ABD'deki kritik oylama sona erdi...

İlhan TANIR / VATAN

http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?Newsid=291395

‘Evet’çi vekilleri 1.5 saat bekleyip tasarıyı geçirdiler

HAYIR:22

EVET:23

1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendiren tasarısının ABD Meclisi’nin Dış İlişkiler Komitesi’nde oylamasına saatler kala Başkan Obama ve Dışişleri Bakanı Clinton “göstermelik” müdahalede bulundu. Komite başkanı hayır oyları 22-20 öndeyken sürekli süreyi uzatıp 3 evetçi vekilin salona girmesini bekledi. 1.5 saat rötarlı kabul edilen tasarı sonrası Türkiye, büyükelçisini Ankara’ya çekti



Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi dün Ermeni olaylarının “soykırım” olarak nitelendirilmesine yönelik yasa tasarısını oylamak için 46 üyesiyle birlikte ABD saatiyle sabah 10:00’da toplanmadan önce ABD ile Türkiye arasında tam bir mekik diplomasisi yürüdü. Önceki gün Savunma Bakanlığı ile THY’nin ABD’nin önde gelen şirketleriyle yaptıkları yaklaşık 45 milyar dolarlık anlaşmaları iptal edebilecekleri restini çekmesinin ardından dün oylamaya sadece saatler kala Ankara’dan “Tasarı kabul edilirse elçimizi çekeriz” uyarısı geldi. Reuters, AP, AFP gibi dünyaca ünlü haber ajanslarına düşen ve ismini vermek istemeyen bir Türk diplomata dayandırılarak verilen haber Güney Amerika’da resmi temaslar yürüten ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’u da harekete geçirdi. Bu uyarının hemen ardından yine ajanslara flaş haber olarak, “Obama yönetimi Ermeni tasarısının Kongre’de görüşülmemesini istedi” ifadesi geldi. Daha sonra bu uyarının Clinton tarafından Komite’nin başkanı Howard Berman’a edilen telefonla dile getirildiği ortaya çıktı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ABD Dışişleri Bakanı’nın, “Bu tasarının kabul edilmesi Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmaya zarar verir” uyarısını yaptığı belirtildi. Ayrıca ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül arasında yapılan telefon görüşmesinde de Obama’nın Gül’e, “Ermenistan ile imzalanan protokolün TBMM’de onayını hızlandırın” dediği açıklandı. Obama ve Clinton’un bu müdahaleleri Ankara tarafından “göstermelik” olarak değerlendirildi.

Başkanın çirkin şovu

Girişimlere rağmen saatler 10:00’u gösterdiğinde Komite’nin 46 üyesi ABD Temsilciler Meclisi’ndeki toplantı salonunda bir araya geldi. Salona “Ermeni soykırımı”ndan kurtulduğu iddia edilen 3 kişi de tekerlekli sandalye ile getirildi. Açılış konuşmasını yapan Berman, “Türkiye çok önemli ve sadık bir müttefiğimiz ancak hiç bir şey tarihi gerçeklere gözlerimizi kapatmamıza yol açmamalı. Nobel Ödülü sahibi Türk yazar Orhan Pamuk’un ülkesinden kovulmasına neden olay açıklamaları ve olayları soykırım olarak nitelemesi uzmanlar, akademisyenler ve bu işe yıllarını vermiş kişiler tarafından da doğrulanmaktadır. Rusya, İngiltere ve ABD arşivlerinde bunu açıkça görmek mümkündür. Türkiye’den tek istediğimiz geçmişiyle yüzleşmesidir” dedi ve tüm üyeleri tasarıya “evet” oyu kullanmaya çağırdı.


Herman’ın ardından söz alan vekiller 5 dakikalık süreleri dahilinde tasarının neden kabul edilmesi ya da reddedilmesi gerektiğini anlattılar. Tasarının reddi yönünde görüş bildiren vekillerin ana görüşü, “Türkiye hem Irak’ta hem de Afganistan’da bize çok yardımcı oluyor. Tasarının kabul edilmesinin uluslararası alanda ciddi sonuçlara yol açacağı kesin. Hem ekonomik hem de askeri anlamda ABD’ye zarar verecek” şeklinde oldu. 14’ü “hayır”cı olan 26 vekilin konuşmaların bitimi ile birlikte, Komite Başkanı Berman, üyelerin teker teker isimlerini söyleyerek, oylarını sordu. Bu andan itibaren tasarı yönünde oy kullanan komite başkanının şovu başladı. Sadece birkaç dakika sürmesi beklenen oylama “hayır” oylarının 22-20 önde olduğu sırada bitirilmesi gereken oylama yaklaşık 1 saat kadar uzatıldı. 4 evetçi vekil aranmaya başladı. 21:15’te başlayan oylamanın sonucu 22:45’te salona giren 3 vekilin de “evet” demesiyle birlikte 22’ye karşı 23 kabul edilmiş oldu. Böylece tasarı Meclis Başkanı Nancy Pelosi’nin önüne gitti. Ankara tasarının kabulü sonrası jet açıklama yaptı. Büyükelçi Namık Tan’ın Ankara’ya çağrıldığı açıklandı.

TÜRKLER “HAYIR” KOKARTI TAŞIDI

Oturumu 1915 olaylarını yaşayan 95, 97 ve 105 yaşında üç Ermeni kadının yanısıra 3 Ermeni milletvekili, 8 de Türk milletvekili takip etti. New York ve California’dan gelen kadınlar, salona tekerlekli sandalyelerle getirildi. Tasarıya hayır denilmesini destekleyen Türk izleyicilerin yakalarına “hayır” yazılı kokartlar taktığı görüldü. Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Berman oturumu açmadan salondakileri tek tek tanıttı.

TÜRKİYE’DEN JET TEPKİ

Washington Büyükelçisi hemen geri çağrıldı

Başbakanlık, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi tarafından kabul edilen tasarıyı üzüntüyle karşıladığını belirterek, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan’ın istişareler için hemen Ankara’ya çağrıldığını açıkladı.
3 dakika sonra açıklama geldi

Türkiye, Ermeni tasarısının kabulünün ardından jet hızıyla tepki gösterdi. Tasarının oylamasının kabul edilmesinden yaklaşık 3 dakika sonra Başbakanlık internet sitesinden “Hükümet Açıklaması” adıyla bir bir bildiri yayınlandı. Açıklamada, “Türk ulusunu işlemediği bir suçla itham eden bu tasarıyı kınıyoruz. Bu tasarıyı destekleyenler, tarihi gerçekler ve uzman tarihçiler arasındaki konuyla ilgili fikir ayrılıklarını görmezden gelerek siyasi saiklerle yanlış ve haksız bir tutum benimsemişlerdir” denildi.

Tasarının, 1915 olaylarına ilişkin olarak içerdiği somut tarihi hataların yanı sıra, tamamen tek yanlı bir yaklaşımla hazırlandığı belirtilerek, Türkiye’nin, 1. Dünya Savaşı sırasında Anadolu halkının tümünün yaşadığı acı olayların tarihçiler tarafından önyargısız,tarihi kaynak ve arşivlere dayanılarak incelenmesi gerektiğine inandığı vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yerverildi: “Siyasetçilerin tarihçilerin alanına yönelik müdahaleleri her zaman olumsuz etkiler yaratmıştır. Tasarının, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabulünün arzu edilmeyen sonuçlara yol açacağına esasen konuya ilişkin girişimlerimiz sırasında açıklıkla işaret edilmişti. Tüm uyarılarımıza rağmen Komite tarafından kabul edilen bu tasarının Türkiye-ABD ilişkilerine zarar vermesinden ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi yönündeki çabaları sekteye uğratacak olmasından ciddi kaygı duyuyoruz. ABD ile geniş bir ortak gündem çerçevesinde yürüttüğümüz çalışmaları olumsuz etkileyebilecek bu karar maalesef bir stratejik vizyon eksikliğine de işaret etmektedir. Washington Büyükelçimiz Namık Tan bu gelişme çerçevesinde bu akşam istişareler için Ankara’ya çağırılmıştır.”






 OKUYUCU YORUMLARI Yorum Yapmak İçin Tıklayınız 
 Ayşe Gül (2444)    [Tüm Yorumları]05.03.2010 11:42:34
 ORHAN PAMUK ,GÖZÜN AYDIN YINE ADINI ANDILAR YOK YERE!
% 62
% 19
% 19
16 kişi oyladı

 selim kayan (33)    [Tüm Yorumları]05.03.2010 11:38:19
 tarihte olmuş bir olayı daha fazla inkar etmenin bir anlamı yok
% 14
% 0
% 86
14 kişi oyladı

 KUTLU KAĞAN (554)    [Tüm Yorumları]05.03.2010 11:37:52
 Türkiyeyi bu adam değil,van minut diyenler yakmıştır..
% 79
% 10
% 10
29 kişi oyladı

 kemal baban (10)    [Tüm Yorumları]05.03.2010 11:24:36
 hadi bi kez daha daha güçlü: van münüt...
% 38
% 31
% 31
13 kişi oyladı

 cem sait şensoy (370)    [Tüm Yorumları]05.03.2010 11:22:52
 benim asıl merakım, akp bu oylamada öneriye hayır oyu verimesi için,neler yapmış nasıl çalışmış, bunun için çaba harcamışmıdır, yoksa buda göstermelik yapılan 1-2 şey dışında danışıklı dövüşmüdür...
% 60
% 13
% 27
15 kişi oyladı

Toplam 69 yorum yapılmıştır, tüm yorumları okumak için tıklayınız...

No comments:

Post a Comment