Wednesday, June 16, 2010

‘Hayır’ oyundan sonra Washington’da hava nasıl?

http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?Newsid=310513

10.06.2010 Perşembe

İlhan TANIR / VATAN Washington



Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde İran’a karşı uygulanması öngörülen yaptırım paketi, Türkiye’nin ’hayır’ oyuna rağmen geçti. Oylamadan sonra, Türk gazeteciler beklenmedik bir şekilde Beyaz Saray’a çağrıldı. Oylamanın ne demek olduğunu ve Türkiye’nin ’hayır’ oyunun ne anlama geldiği anlatıldı. Öncelikle beklenilenin aksine, Beyaz Saray, BM oylasından sonra Türkiye’yi eleştirme yoluna gitmedi. Halbuki günlerdir Washington’da, ABD’li yetkililerin Türk tarafına hoşnutsuzluk ilettiği duyuluyordu. Washington Türkiye’ye karşı oylamadan sonra farklı bir strateji uyguluyor. Bu strateji şöyle özetlenebilir:

- Amerika’nın önde gelen gazeteleri AKP liderliğindeki Türkiye’yi sert şekilde eleştiriyor. Musevi Amerikan lobilerinin Türkiye aleyhine çalıştıkları hergün bir başka gazetede yer alıyor.

- ABD Dışişleri’ndeki görüşmelerde de, Türk tarafına sert mesajlar geliyor. Ne Başkan Obama ne kendi yönetiminden birileri basın karşısında Türkiye’yi eleştirmiyor.

- Beyaz Saray’da toplantıya katılan üç değişik üst düzey yetkiliden biri, VATAN’ın “Hayalkırıklığı var mı” sorusuna, çok dikkatli bir şekilde ’evet’ demekten kaçındı. Türk gazetecilerin sorularına uzunca bir zaman ayırıp cevaplamaları, yetkililerin rahat görüntü sergilemeleri, hatta başlı başına Türk gazetecileri Beyaz Saray’a çağırmaları bile, Türkiye’yle ‘köprüler atılmadı’ mesajlarını içeriyordu.

- Yetkililer, diplomasi anlamında İran ile Türkiye’nin takas anlaşması dahil olmak üzere, masaya oturmaya açık olduklarınıama İran’ın güven verici adımlar atması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin ’iyi niyetle’ hareket ettiğini söyleyen bile çıktı.

- Bir yetkili “Türk tarafının hayırı nasıl anlaşıldı” soruma ’Ciddi bir kafa karışıklığı ve hüsrana benzer bir durum var. Türkiye’nin Ekim ayındaki anlaşmayı, üstünden 8 ay geçtikten sonra gündeme getirmesi şaka gibi algılandı“ dedi. ABD yönetimi, Türkiye’nin çelme atmasına, alçak veya yüksek sesle Türkiye’yi eleştirmekten kaçındı. Belki Obama, önceki gün Konsey’den geçen bu ambargo paketini uygulamak için yine Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu hatırladı.

No comments:

Post a Comment