Saturday, June 19, 2010

‘Gazze ile İran iç içe girmiş “bunlar ayrı konular” dedik’

http://www.milliyet.com.tr/Ekonomi/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=1252736&Date=19.06.2010&Kategori=ekonomi&b=Gazze%20ile%20Iran%20ic%20ice%20girmis%20“bunlar%20ayri%20konular”%20dedik

-gazze-ile-iran-ic-ice-girmis-bunlar-ayri-konular-dedik--701652.Jpeg.jpg       Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, ABD’de, İsrail’in Gazze’ye giden gemilere saldırması ile BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a yönelik yeni yaptırımlara Türkiye’nin “hayır” oyu vermesi konusunun “tamamen iç içe geçmiş” göründüğünü belirterek, “Açıkçası bunun Türkiye’nin dezavantajı olduğunu düşünüyoruz, çünkü ikisi ayrı konular” dedi.
00:16 | 19 Haziran 2010
MILLIYET
İLHAN TANIR WASHINGTON
Boyner, “Türk-Amerikan ilişkileri açısından çok iyi bir dönem yaşadığımız söylenemez, hassas ve zor bir dönemden geçiyoruz” diye konuştu.
Washington’daki temasları çerçevesinde ABD Dışişleri BakanıHillary Clinton ve ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa veAvrasya işlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon’la biraraya gelen Boyner ve beraberindeki heyet, temaslarının ardından bir basın toplantısı düzenledi.
Clinton ile yaklaşık 40 dakika süren görüşmesinde İran veİsrail’deki gelişmelere odaklanıldığını belirten Boyner, Clinton’a bu konuya ilişkin kendi görüşlerini aktardıklarını söyledi. Boyner, İsrail’in Gazze yardım gemilerine saldırısı ve can kayıplarının Türk kamuoyunda yarattığı rahatsızlığı ve soruşturmanın uluslararası normlara daha uygun, hukuki bütünlüğü yüksek ve tarafsızlığı konusunda şüphe yaratmayacak şekilde devam etmesi gereğini ve bu konuda birsivil toplum örgütü olarak kendilerinin de ısrarcı olduklarını Clinton’a ilettiklerini kaydetti.

‘Obama farklı anlaşıldı’
ABD Başkanı Barack Obama’nın, Başbakan Tayyip Erdoğan’a yazdığı mektubun ABD ve Türkiye tarafından farklı anlaşıldığını hatırlatan Boyner, yine de bütün görüşmelerinde ABD tarafının Türkiye’yi suçlayıcı bir tavrının olmadığını, kendi özeleştirilerini de yaptıklarını ve bir iletişim kopukluğu olduğunun altını çizdiklerini aktardı.
Boyner, “Yani şunu açıkça söyleyebilirim, Türk-Amerikan ilişkileri açısından çok iyi bir dönem yaşadığımız söylenemez. Endişeler var. Ancak şöyle bir izlenim de edindik ki ciddi yanlış anlamalar veya iletişim problemleri de olmuş” dedi.


İlişkiler zehirlendi, İsrail özür dilesin kırgınlık yatışsın
ABD’nin başkenti Washington’daki temasları çerçevesinde Brookings Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda konferans veren Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, İsrail’in Gazze’ye giden gemilere saldırmasını sadece “meşru güvenlik kaygıları” üzerinden anlamanın zor olduğunu söyledi. Yaşananların Gazze’deki “insanlık dışı” ablukanın sürdürülemeyeceğini gösterdiğini anlatan Boyner, Gazze’deki durumun Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri “zehirlediğini”, Türk kamuoyununun bu konuya çok hassas baktığını söyledi.
Boyner, saldırının sorumluları hakkında uluslararası yasaların uygulanması ve soruşturmanın uluslararası boyutta yürütülmesi gerektiğini, İsrail’in tek taraflı soruşturma komisyonunu ise “sorunlu” bulduklarını vurguladı. Ümit Boyner, “İsrail özür dilemeden Türk kamuoyundaki kızgınlığı yatıştırmak çok zor olacak” dedi.
Ancak tüm bu eleştirilerin Türkiye ile İsrail ilişkilerinde tam bir kesintiye yol açmaması gerektiğini belirten Boyner, aktif diplomasinin söyleminin, iç politika ürünü olmaması ve popülist hale gelmemesi gerektiğini belirtti.

İran’a yaptırım kuşkusu
Ümit Boyner, İran’a yeni yaptırımların verimli olup olmayacağının kuşkulu olduğunu söyledi. Türkiye’nin bölgede her zaman nükleer silahsızlanmayı desteklediğini hatırlatan Boyner, Türkiye’nin stratejik ortaklarına sadık olması gerektiğini, ancak ortaklarından da kendi kaygılarına karşı daha duyarlı olmalarını talep etmeye hakkı olduğunu söyledi.
Boyner, “Biz, nükleer silahsız bir Ortadoğu’yu destekliyoruz ama bu görüş, İran’ın nükleer programını, İsrail’i göstererek haklı çıkaran bir söyleme yol açmamalı” ifadesini kullandı. Ümit Boyner, Türkiye’nin eksen kayması tartışmalarına katılmadıklarını da söyledi.
Türk dış politikasının aslında 2002 yılından önce bile bölgede ekonomik işbirliği, diyalog ve barış yoluyla istikrarın yaratılması çabaları üzerinde durduğunu dile getiren Boyner, Türkiye’nin son yıllardaki komşularla “sıfır sorun” politikasının Batı’da yarattığı tartışmaların, iki taraf arasında daha iyi iletişim, anlayış ve empati olması ihtiyacını ortaya koyduğunu kaydetti.


No comments:

Post a Comment