Tuesday, September 6, 2016

Soykırıma yardımla suçlanan Kuveyt Türk davasındaki son gelişmeler

Kuveyt Türk Kaliforniya'da açılan dava dosyasını kabul etti

Suriye ve Irak’daki Süryani Hristiyanları temsil bir Sivil Toplum Kuruluşu olan St. Francis Assisi (SFA) adına WEISS Avukatlık bürosu tarafından California'da açılan davada Kuveyt Türk ve Kuveyt’deki kardeş finans kurumuna, içinde insanlığa karşı suçların işlenmesi, soykırım gibi çok ağır suçlamalara bilerek ve isteyerek yardım ve yataklık etme gibi suçlamalarla dava açılmıştı. Dava Haziran ayında açılmıştı. Bu suçları işleyenlere finansal sistem geliştirerek teşvik etme ve moral yardımı etmek gibi birçok diğer suçlamaları da içeren bu davada Kuveyt Türk’e toplamda 7 suçlama getiriliyordu.


Davada ayrıca bu finans kurumları dışında, 2014 yılının Ağustos ayında ABD Hazine Bakanlığı ve 9 gün sonra BM tarafından terörist listesine alınan Hajjaj Al-Ajmi de bulunuyordu.


Davanın açılması haberlerinden sonra Kuveyt Türk ve kardeşi Kuveyt’deki Kuwait Finance House internetten bir açıklama yapmışlardı ve bunu kendi twitter hesaplarından da duyurmuşlardı. O açıklamada yapılan suçlamalar reddedilmiş, konu ile ilgili finans kurumlarının itibarının savunulmasının yapılacağı ifade edilmişti.

Dava ile ilgili ise şu gelişmeler yaşandı:


1. Bankaların bu açıklamasına rağmen ABD’nin California eyaletinden gönderilen ifade verme çağrılarına cevap vermeyi reddettikleri, davaya açan WEISS firmasının mahkemeye başvurmasıyla ortaya çıktı. 26 Ağustos’da mahkemeye sunulan itiraza göre, Türkiye, Hague Service Konvensiyonuna resmi olarak üye olmasına rağmen, Türkiye’de bulunan Kuveyt Türk, mahkemeden giden dava ile ilgili dosyaları ve daveti almayı reddetti. Hague Convensiyonuna üye olmayan Kuveyt’de kulan Kuwait Finance House da aynı şekilde dava ile dokümanlarını ve ifade davetini almadı.


Davayı Süryani Hristiyanlar STK’sı adına açan WEISS avukatlık kurumu, Türkiye’nin de ABD gibi Hague Servis Konvensiyonuna üye olduğunu ve uluslararası anlaşmanın üyesi olması nedeniyle de, diğer üye ülkelerden gelen davalara cevap verme yükümlülüğü altında olduğu hatırlatılıyor.


2. Davanın arkasındaki isim olarak tanınan ve uluslararası para trafiğini, kara para aklamalarını, terörizm finansmanı ve buna benzer ‘kötü’ işler çeviren uluslararası figürler ve kurumların peşinden gitmesiyle bilinen Tom Creal ise, mahkemeye sunulan bu itirazdan sonra Kuveyt Türk ve Kuwait Finance House’un avukatlarının bu dokümanları kabul ettiğini gönderdiği email ile ifade etti. Bundan sonra ise bu dokümanların Türkiye’deki bankalara ulaştırılmasıyla birlikte 20 günlük bir takvimin işlemeye başlaması bekleniyor. Yani bir diğer ifadeyle, önümüzdeki ay içinde Kuveyt Türk'ün kendisine getirilen bu ağır suçlamalara karşı ne cevap vereceğini görmeyi bekliyoruz.

Bunun yanısıra, WEISS avukatlık bürosunun mahkemeye sunduğu belgelere göre davada ismi geçen ve Suriye'deki cihatçılara para topladığı iddia edilen Hajjaj Al-Ajmi, sosyal medya üzerinden halen para toplamaya devam ediyor.

Tom Creal 24 Haziran’da verdiği mülakatta, Kuveyt Türk’ün bu mahkeme dokümanlarına cevap vermediği takdirde ne yapacaksınız sorusuna ‘’kaçamazlar.. Konuşacaklar..’’ demişti.






No comments:

Post a Comment