Wednesday, September 7, 2011

ABD BM PALMER RAPORUNU ‘’PROFESYONEL’’ VE ‘’KAPSAMLI’’ BULDU

ABD BM PALMER RAPORUNU ‘’PROFESYONEL’’ VE ‘’KAPSAMLI’’ BULDU




ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Salı günkü basın toplantısında BM Palmer Raporu ile ilgili soru üzerine, ABD’nin en başından beri bir BM Komisyonu kurulmasını güçlü bir şekilde desteklediğini hatırlatarak, bu komisyonun ‘’bağımsız, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma’’ yapmasını istediklerini kaydetti. ‘’Komisyonun profesyonel ve kapsamlı çalışmasından memnunuz’’ diyen Nuland, özellikle Raporun ilerde buna benzer olayların yaşanmaması için tavsiyelerini hatırlatarak, "tüm ilgili partilerin bunları not etmesi ve kullanması çağrısını yapıyoruz,’’ dedi. İki müttefiğinin ilişkilerini düzeltmesi için ABD’nin aylardır çalıştığını söyleyen sözcü, bu ilişkinin bugünkü halinden endişe duyduklarını da ekledi.



Dışişleri sözcüsü Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki varlığının artırma kararı ile ilgili ne düşündükleri sorulduğunda ise bu kararı ‘’varsayım’’ olarak değerlendirerek, görüş bildirmeyeceğini ifade etti. Şu an icin kendilerinin üzerinde durduğu noktanın iki ülke arasındaki tansiyonu ‘’azaltma’’ ve ‘’yok etme’’ olduğunu hatırlatan Nuland Türkiye ve İsrail ilişkilerini düzeltme adına ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Bakan Davutoğlu ile Paris’te, ve ABD Büyükelçisinin geçtiğimiz birkaç günde Ankara’da görüşmeler yaptığının altını çizerken, ayrıca Büyükelçi Hale ve Dennis Ross’un da Tel Aviv’de, bu konu da dahil olmak üzere başka konuları muhatapları ile görüştüklerini açıkladı.

Türkiye'nin Filistin'in tanınması için çalışması ''endişe verici''

Türkiye’nin Filistin’in BM’de tanınması için aktif çalışma kararını endişe verici buluyor musunuz sorusuna Nuland, ‘’tabi ki bizim için bir endişe nedeni. Eylül’de BM’deki bir girişimin uzun süreli ve iki ülkenin yanyana yaşayacağı bir barışa götüreceğine inanmıyoruz. Sadece karşılıklı görüşmeler böyle bir sonuca götürür,’’ dedi.

''Füze Sistemi NATO Korumak İçin''

Türkiye’nin, NATO füze kalkanı ile ilgili olarak sisteme gelecek istihbaratın İsrail ile paylaşılmaması koşulunun yerine getirilip getirilmediği sorusuna karşılık olarak ise Sözcü Türkiye’nin Aşamalı Adapte Yaklaşımlı Misil savunma sistemine katılma kararını biz de, NATO gibi memnuniyetle karşıladık. Bu bir NATO sistemi ve NATO’yu savunmak üzere dizayn edilmiştir’’ diyerek, NATO üyesi olmayan İsrail’in bu istihbarattan yararlanamayacağının işaretini vermiş oldu.

No comments:

Post a Comment