Tuesday, May 18, 2010

Cemaatten 'çatı dernek'


14.05.2010 Cuma
Gülen cemaati ABD'de çatı dernek kurdu. ABD'li vekillerin yoğun ilgisi dikkat çekti 

İlhan TANIR / WASHINGTON

http://haber.gazetevatan.com/cemaatten-cati-dernek/305688/30/Dunya



Amerika’nIn çeşitli eyaletlerinde Gülen cemaatine yakın olan 180 kadar Dernek bir çatı altında toplanarak ’Türki-Amerikan Federasyonları Birliğini’ (ATFA) kurdu. Sadece Amerika da yaşayan Türkiye Türklerini değil, diğer Türki cumhuriyetlerdeki ve diğer yabancı ülkelerdeki Türk asıllılara da hitap etmesi nedeniyle birliğin isminin ’Türki’ olarak seçilmesi dikkat çekti.

Washington’da lüks Willard Hotel’inde yapılan kuruluş gecesine 53 Temsilciler Meclisi üyesi ve 7 senatör de katıldı. Washington Büyükelçisi Namık Tan da bütün gece resepsiyonda kaldı. TBMM’yi ise AK Parti milletvekilleri Vahit Kirişçi, Mehmet Şahin, Mustafa Ataş, Mehmet Ceylan, İbrahim Hasgür, Alev Dedegil, Hacı Hasan Sönmez ve Mehmet Çerçi temsil etti. Washington’da 30 yıldır Amerika’daki Türklerin en önemli seslerinden olan Türk-Amerikan Dernekler Birliği (ATAA)’nın başkanı Günay Evinç ise tepkiliydi. Yeni kurulan birliğin en başta isminin kendi derneklerinin ismine çok benzediğini söyleyen Evinç, bir haftadır kendilerini yanlışlıkla arayan insanlarla uğraştıklarını söyledi.

ATAA tepki gösterdi

ATFA’yı isminde kullandığı çok benzer kelimelerden dolayı uyardıklarını söyleyen Evinç, isimlerini değiştirmedikleri takdirde aralarındaki diyaloğun da ’ortadan kalkabileceğini’ söyledi. Kendilerinin herhangi bir politik veya dini bir ajandaya sahip olmadığnı, Gülen cemaatinin ise bu şekilde ’tarafsız’ sayılamayacağını ileri süren Evinç, bu karışıklık düzeltilmediği halde istemedikleri halde mahkemeye gitmek zorunda kalabileceklerini söyledi.

ABD’Lİ VEKİLLERDEN YOĞUN İLGİ

Washington’daki geceye ABD senatörleri Richard Lugar, Bob Casey, Frank Lautenberg, Jeff Bingaman, Roger Wicker, Mark Warner ve Kay Hagen’in yanı sıra farklı partilerden 53 Temsilciler Meclisi üyesi katıldı.

No comments:

Post a Comment